2009 m. birželio 8 d., pirmadienis

Pučkalaukio pilkapynas

Yra ~1 km į š. v. nuo Nemenčinės bažnyčios, 0,5 km į š. v. nuo Nemenčinės kapinių, -0,1 km į v. nuo kaimo vakarinių sodybų, -0,2 į š. nuo Neries deš. kranto, į š. Nemenčinės-Ažulaukės kelio, miške, Nmenečinės girininkijos 61 kvartalo vid. dalyje, abipus elektros perdavimo linijos. Užima 3-4 ha. 45 pilkapiai (34 į p. v., 11 į š. r. nuo elektros perdavimo linijos). 5-30 m viens nuo kito. Sampilai nuo 8-10 m iki 10-15 m skersmens (vieno pilkapio skersmuo 18 m), nuo 0,2-0,5 m iki 1,0 m aukščio. Didenių sampilų pagrindus supa pailgos duobės. Pilkapyno p. v. daliess sampilai lėkšti. Dalis pilkapių buvo suardyta tiesiant kelią (nuardyta dauguma akmenų vainikų; akmenys panaudoti keliui tiesti) ir elektros perdavimo liniją.
2 pilkapius 1936 m. ištyrė (vadovė Helena Cehak-Holubovičova) Vilniaus un-to archeol. muziejus. Rado deginitinių kapų. Tyrimų duomenys nepaskelbti. Ist. ir etn. muziejuje išliko lipdytinės keramikos ir žalvarinės antkaklės (?) lankelio fragmentas. 4 pilkapius 1952-53 ištyrė Ist. in-to ir Vilniaus un-to archeol. ekspedicija (vadovė Regina Kulikauskienė). Šie pilkapiai buvo pilkapyno vid. ir š. dalyje. Sampilai iš smėlio ir akmenų. Jų pagrindus juosė akmenų vainikai. Sampilą nuo pagrindo skyrė tamsios su degėsiais žemės sluoksnis. Rasta degintinių kapų (1-4 kapai pilkapyje). Laidota įvairiose sampilo vietose, nuo 0,19x0,19 m iki 0,2x0,8 m dydžio duobutėse (vieną kapą juosė 0,8 m skersmens akmenų vainikas, ant kito kapo buvo padėtas akmuo). Degintų žmonių kaulai išrinkti iš laužavietės ir sudėti į duobutes (tik viename kape rasta anglių ir degėsių priemaišų), įkapės dažniausiai apdegusios (tik viename kape nerasta įkapių), buvo dedamos virš kaulų. Vyrų kapuose rasta ginklų (įveriamasis ietgalis, įmovinių ietgalių siauraašmenis pentinis kirvis, peilių), aprangos reikmenų (diržo sagtis, žalvarinių apkalėlių), moterų - papuošalų (žalvarinė balnelinė ir vytinė antkaklė, pastorintais galais apyrankių, įvijų, cilindrėlių, mėlyno stiklo karoliukų), darbo įrankų (geležinių peilių, ylų, molinių verpstukų). Tirti pilkapiai VIII-IX amžiaus, būdingi rytų Lietuvai. Radiniai (62 daiktai) laikomi Ist. ir etn. muziejuje. 1979 pilkapyną žvalgė MMT.

Informacijos šaltinis: Kultūros paminklų enciklopedija, Rytų Lietuva II, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas 1998

Pats toje vietoje nebuvau, taip kad nuo saves nelabai ką begaliu pridėt. Tikiuosi pasitaikius progai pamatyt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą